Albigowa - Sadowniczo Szkółkarski Zakład Doświadczalny

Owoce

JABŁOŃ - JONAGOLD DECOSTA

Miejsce wyhodowania: Belgia
Pochodzenie: czerwony mytant odm. Jonagold
Zastosowanie: deserowa
Wzrost: dość silny, korona średnio zagęszczona
Plon: umiarkowanie obfity, regularny w okresie owocowania wschodzi dość wcześnie
Owoc: duży, lub bardzo duży z ciemnoczerwonymi rumieńcami. Jest uważany za jednego z najlepszych i najładniejszych mutantów odm. Jonagold
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października
Dojrzałość konsumpcyjna: od listopada
Przechowywanie: w chłodni KA nawet do czerwca
Odporność: mało wytrzymała na mróz, średnio odporna na parcha i zarazę ogniową o dużej odporności na mączniaka

JABŁOŃ - GOLDEN DELICIOUS REINDERS

Nazwa odmiany: JABŁOŃ - GOLDEN DELICIOUS REINDERS
Miejsce wyhodowania: Holandia
Pochodzenie: nieordzawiony klon odm. Golden Delicious
Zastosowanie: deserowa
Wzrost: silny, korona wzniesiona z dużą ilością krótkopędów
Plon: bardzo wsześnie wchodzą w okres owocowania. Jeden z najlepszych pełnych klonów Golden Delicious
Owoc: średniej wielkości owoce, stożkowate o zielonkawożółtej skórce, kremowozółtawym, bardzo smacznym , soczystym i kruchym miąższu. Nie ordzawiają się
Dojrzałość zbiorcza: połowa października
Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia
Przechowywanie: do końca lutego a w chłodni KA do końca czerwca - wymaga wysokiej wilgotności
Odporność: mało wytrzymała na mróz, średnio odporna na parcha i miączniaka
Stanowisko: ciepłe

JABŁOŃ - LIGOL

Miejsce wyhodowania: Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Skierniewice
Pochodzenie: Linda x Golden Delicious
Zastosowanie: deserowa
Wzrost: średnio silny, korona średnio zagęszczona, łatwa do formowania
Kwitnienia: średnio wczesne
Plon: badrzo wczesny , obfity, (wymaga przerzedzenia zawiązków)
Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowy, 40-70 % to jasnoczerwony rozmyto paskowany rumieniecna żółtym tle, miąższ zielonkawy, zwarty, kruchy, smaczny
Dojrzałość zbiorcza: początek / połowa października
Dojrzałość konsumpcyjna: od lutego do maja
Przechowywanie: do maja / czerwca w chłodni
Odporność: duża wytrzymałość na mróz , mało podatna na choroby

JABŁOŃ - GLOSTER

Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie: Glockenapfel x Richared Red Delicious
Zastosowanie: deserowa
Wzrost: w młodości silny, później umiarkowany, korona wzniesiona łatwo ogołacająca się
Plon: obfity, wcześnie wchodzi w okres owocowania
Owoc: duzy, podobny do Red Delicious, na dużej powierzchni pokryty ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ zielonkawy, słodkokwaśny, smaczny
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa października
Dojrzałość konsumpcyjna: od stycznia
Przechowywanie: w chłodni do marca
Odporność: średnio wytrzymała na mróz, średnio wytrzymała na parcha mało wrażliwa na mączniaka

JABŁOŃ - SZAMPION

Miejsce wyhodowania: Czechosłowacja
Pochodzenie: Golden Delicious x Koksa Pomarańczowa
Zastosowanie: deserowa
Wzrost: początkowo średnioo silny, później słaby, korona stożkowata, łatwo zagęszczająca się
Plon: bardzo obfity z tendencją do przemiennego owocowania, w okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie
Owoc: średniej wielkości kulistostożkowaty, w połowie pokryty rozmytopaskowatymi rumieńcami
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/ październik
Dojrzałość konsumpcyjna: od listopada
Przechowywanie: w chłodni do marca
Odporność: wrażliwa na mróz i dość odporna na choroby
Stanowisko: ciepłe, gleby żyzne, nawadniane

JABŁOŃ – GALA MUST

Miejsce wyhodowania: Nowa Zelandia
Pochodzenie: Mutant odmiany GALA
Zastosowanie: Odmiana deserowa
Wzrost: Średni, korona szerokostożkowa, średnio zagęszczona, o mocnej konstrukcji, łatwa do formowania.
Plon: Owocuje obficie, regularnie
Owoc: redniej wielkości, kulistostożkowate, niekiedy nieco szersze w części przykielichowej. Skórka gładka, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, cały owoc pokryty jest bardzo atrakcyjnym, rozmytym, czerwonokarminowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: Trzecia dekada września
Dojrzałość konsumpcyjna: Od listopada
Przechowywanie: Chłodnia: 5 - 6 miesiący; chłodnia KA: 6 - 7 miesięcy.
Odporność: Parch - średnia; mączniak - mała; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - średnia; gorzka zgnilizna jabłek
Stanowisko:  

JABŁOŃ - IDARED

Nazwa odmiany: JABŁOŃ - IDARED
Miejsce wyhodowania: USA
Pochodzenie: Jonathan x Wagener
Zastosowanie: Do nasadzeń amatorskich oraz towarowych.
Wzrost: Średnio silny, korona kulista,
Plon: Owocuje corocznie i obficie
Owoc: Średniej wielkości, kulisty. Skórka błyszcząca jasnożółta, rumieniec intensywny, rozmyty, żywoczerwony, pokrywający prawie cały owoc. Miąższ białokremowy, lekko kwaśny
Dojrzałość zbiorcza: Połowa października
Dojrzałość konsumpcyjna: Styczeń
Przechowywanie: Chłodnia do maja, KA do lipca
Odporność: Średnio odporna na parcha, wrażliwa na mączniaka, łatwa w uprawie
Stanowisko:  

JABŁOŃ - JESTER

Nazwa odmiany: JABŁOŃ - JESTER
Miejsce wyhodowania: Anglia
Pochodzenie: Worcester Pearmain x Starkspur Golden Delicious
Zastosowanie: Odmiana deserowa
Wzrost: Dość silny , tworzy ładną zwartą korone.
Plon: Corocznie i bardzo obficie
Owoc: Duży, kulisto stożkowaty. Skórka pokryta na znacznej powierzchni rozmytym szkarłatnym rumieńcem. Miąższ soczysty, słodko-kwaskowaty.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa września
Dojrzałość konsumpcyjna: Niedługo po zbiorze
Przechowywanie: Do grudnia
Odporność: Duża odporność na mróz, mało wrażliwa na parcha i mączniaka.
Stanowisko:  

JABŁOŃ - CORTLAND

Miejsce wyhodowania: USA
Pochodzenie: Macintosh x Ben Davis
Zastosowanie: Do nasadzeń amatorskich i towarowych
Wzrost: Dość silny, korona kulista z wisającymi pędami.
Plon: Corocznie, dość obficie
Owoc: Duży, kolisto baryłkowaty, często lekko spłaszczony. Skórka pokryta prawie w całości karminowowiśniowym rumieńcem z silnym nalotem woskowym
Dojrzałość zbiorcza: Wrzesień/październik
Dojrzałość konsumpcyjna: Listopad
Przechowywanie: Do lutego
Odporność: Wytrzymała na mróz, mało odporna na parcha, wrażliwa na mączniaka
Stanowisko: Bez szczególnych wymagań.

JABŁOŃ - KATJA

Miejsce wyhodowania: Szwecja
Pochodzenie: James Grieve x Worcester Pearmain
Zastosowanie: Szczególnie amatorsko
Wzrost: Srednio silny, korona wzniesiona, kulista.
Plon: Corocznie i obficie.
Owoc: Mały, kulisto stożkowy, wydłużony. Skórka pokryta prawie w całości ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ soczysty kwaskowato słodki, smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: Trzecia dekada sierpnia.
Dojrzałość konsumpcyjna: Kilka dni po zbiorze.
Przechowywanie: Do października.
Odporność: Duża odporność na choroby.
Stanowisko:  

JABŁOŃ - ELISE

Miejsce wyhodowania: Holandia
Pochodzenie: Septer x Koksa Pomarańczowa
Zastosowanie: Do nasadzeń amatorskich i towarowych
Wzrost: Umiarkowanie silny, gałęzie lekko zwisają.
Plon: Coroczny i obfity.
Owoc: Duży, kulisto stożkowaty. Rumieniec rozmyty, ciemnoczerwony o odcieniu brązowym pokrywa prawie cały owoc. Miąższ słodko winny, bardzo smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: Początek października.
Dojrzałość konsumpcyjna: Od listopada
Przechowywanie: Chłodnia do stycznia, KA do kwietnia.
Odporność: Mało podatna na parcha i mączniaka.
Stanowisko:  

JABŁOŃ - ELSTAR

Miejsce wyhodowania: Holandia
Pochodzenie: Golden Delicious x Ingrid Marie
Zastosowanie: Odmiana towarowa, deserowa
Wzrost: Średnio silny
Plon: Plonuje obficie, czasami przemiwnnie
Owoc: Średniej wielkości lub mały kulisty lekko spłaszczony. Skórka pokryta od strony słonecznej żywoczerwonym rozmyto paskowanym rumieńcem. Miąższ zwarty, słodko kwaskowaty, bardzo smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: Koniec września.
Dojrzałość konsumpcyjna: Niedługo po zbiorze.
Przechowywanie: Chłodnia do lutego, KA do marca.
Odporność: Wrażliwa na mróz, małoodporne na parcha, na mączniaka odporne.
Stanowisko: Ciepłe rejony kraju n dobrych stanowiskach.

JABŁOŃ - RUBIN

Miejsce wyhodowania: Czechosłowacja
Zastosowanie: Owoc deserowy
Wzrost: W pierwszych latach dość silnie, słabiej w okresie owocowania. Korona kulista, zagęszczona, dość duża.
Plon:  Owocuje regularnie, umiarkowanie obficie.
Owoc: Duże bądź bardzo duże (160-230 g), kuliste. Skóra gładka, żółta pokryta czerwonawym rumieńcem. Miąższ delikatny, soczysty, kruchy słodko-winny, o zabarwieniu żóltawym.
Dojrzałość zbiorcza: Trzecia dekada września
Przydatność: polecana dla sadów intensywnych
Odporność: Średnio wrażliwa na mączniaka i parcha.

GRUSZA - KONFERENCJA

Miejsce wyhodowania: Anglia
Wzrost: w młodości dośc silny, później słabnie , korona piramidalna
Plon: bardzo obfity, coroczny, w okresie owocowania wchodzi bardzo wcześnie
Owoc: średniej wielkości, zielonkawobrązowawy, często ordzawiony. Miąższ soczysty, bardzo słodki, smaczny. Odmiana deserowa
Dojrzałość zbiorcza: koniec września ew. początek października
Dojrzałość konsumpcyjna: zaraz po zbiorze
Przechowywanie: zwykła chłodnia temp. 0-1°C , 24-26 tyg. w KA -1 do 0,5 °C do 7 miesięcy
Przydatność: dla sadów wszystkich typów, dobra szczególnie dla sadów intensywnych
Odporność: na mróz dostatecznie wytrzymała, na parcha odporna

GRUSZA - LUKASÓWKA

Miejsce wyhodowania: Francja
Wzrost: silny, korona średniej wielkości o gałęziach zwisających
Plon: bardzo obfity, regularny, w okresie owocowania wchodzi dość wcześnie
Owoc: duży, wyrównany, zielonkawożółty, pokryty lekkim karminowanym rumieńcem. Miąższ słodkowinny dość smaczny
Dojrzałość zbiorcza: koniec września
Przechowywanie: zwykła chłodnia do końca listopada, w chłodni KA 0 do -1°C około 6 mesięcy
Przydatność: cenna dla sadów intensywnych
Odporność: na mróz i parcha dość wrażliwa

WIŚNIA - ŁUTÓWKA

Nazwa odmiany: WIŚNIA - ŁUTÓWKA
Miejsce wyhodowania: Polska
Zastosowanie: szczególnie polecana dla przetwórstwa
Wzrost: średnio silny, słabiej rośnie na antypce niż na czereśni ptasiej. Wymaga cięcia odmładzającego pędy korony
Plon: bardzo silnu, wcześnie wchodzi w okres owocowania
Owoc: duży ok 6-7g. ciemnoczerwony
Dojrzałość zbiorcza: przełom lipca i sierpnia
Przydatność: polecana dla sadów intensywnych
Odporność: wrażliwa na drobną plamstość liści

Albigowa - Sadowniczo-Szkółkarski Zakład Doświadczalny
37-122 Albigowa k/Rzeszowa, 'trasa E4 kierunek Przemyśl'
woj. podkarpackie; e-mail: sady@albigowa.com.pl